Udgivet i Familie & Børn

Pas godt på dit barns tænder - 5 gode råd til at få indført gode tandvaner tidligt

Af Kugleramme.dk

God mundhygiejne er en investering for livet, der virkelig kan betale sig. Det er utrolig vigtigt at passe godt på vores tænder gennem hele livet, og de gode tandvaner starter allerede fra man er helt lille.

Som forældre er det vores opgave at indføre de gode tandvaner tidligt i barnets liv, så de kan vedligeholde den gode mundhygiejne i mange år. Vi har her samlet en guide til, hvordan du kan garantere at dit barn får de bedste tandvaner. Følg disse 5 gode råd til de bedste tandvaner, som dit barn kan tage med sig resten af livet.

1. Gør tandbørstningen til et fast ritual 

Tænderne skal børstes mindst 2 gange om dagen. Tandbørstning skal være et fast morgen og aftenritual, som du som forældre skal være en del af i de første år. Små børn er ikke motorisk dygtige nok til at kunne børste deres egen tænder, så det er noget mor eller far skal klare. Vælg en blød tandbørste i de første år, der har et lille hoved med tætsiddende børster. Der er tandbørster særlig lavet til små børn, da de begyndende mælketænder ikke er lige så hårdføre, som de tænder vi får senere i livet.

De første tandbørstninger bør være nænsomme og langsomme, så børstningen bliver en god oplevelse for barnet. Gør tandbørstningen til en velkendt rutine, så barnet altid ved, hvornår det er tid til at få børste tænder. Når man tidlig i barnet indfører rutiner, så holder de gode vaner også ved senere i livet. 

2. Øv den gode børsteteknik

Der er mange måder at børste tænder på, og det er vigtigt at lære den gode børsteteknik, når man er barn. Som voksen tænker man måske ikke særlig meget over, hvordan man bevæger børsten inde i munden. Men vi bruger faktisk en helt særlig teknik, som vi med garanti har lært af vores egne forældre, da vi selv var børn.

Tandbørsten skal for eksempel holdes i en 45 graders vinkel mod tandoverfladen og bevæges rundt i cirkulære bevægelser. Jeres tandlæge eller tandpleje kan hjælpe med at lære den gode børsteteknik, som I kan bruge der hjemme. Det handler om at få børste grundigt i hele munden, også helt inde ved de bagerste tænder. Det er også en gode ide at øve sig med at børste tungen i munden, selvom det godt kan føles lidt ubehageligt i starten. 

Når i øver børsteteknikken så husk at lad barnet prøve selv med at holde tandbørsten. Desto mere de selv aktiveres i processen, jo nemmere bliver det også at huske teknikken. 

3. Gå regelmæssigt til tandlæge

I de tidlige år af barnets liv er det vigtig at komme til tandlæge. Allerede når barnet er halvandet til to år gammelt bør de gå til tandlæge og regelmæssigt komme til eftersyn med et til to års mellemrum.

De første gange hos tandlægen handler det meget om at lære, hvordan det er at være til tandlægen, så barnet kan vænne sig til besøget. Tandlægen bruger tid på hurtig at få kigget i barnets mund, og derefter går det mest at besøget på en snak med jer som forældre.

Hvis der er eventuelle problemer med barnets tænder eller hygiejne, så kan tandlægen hjælpe jer til, hvordan I får løst det. En tandlæge kan hjælpe med de nye mælketænder som er på vej ud, tandbørsteteknikken, kostvaner, brug af sut og generel vejledning om, hvordan i holder de gode tandvaner der hjemme. 

Det skal gerne være en positiv oplevelse for barnet, så sørg for at turen til tandlægen ikke bliver noget, som man senere i livet kommer til at frygte. Husk at snak med jeres barn både før, imens og efter besøget, så han eller hun føler sig tryg gennem hele processen. 

4. Forebyg tandproblemer med sunde vaner

Sukker, syre og andre søde sager er ikke noget vores tænder er glade for. Huller i tænderne kan allerede opstå i en tidlig alder, hvis barnet får lidt for meget slik, sodavand eller juice på daglig basis. Især hos børn er tænderne sarte i de første år af livet, så det er her de gode vaner skal indføres. Det betyder naturligvis ikke, at barnet aldrig må få søde lækkerier, men måske skal de sukkerholdige sager ikke være en del af hverdagskosten.

Du kan forebygge huller og tandproblemer ved at indføre de gode kostvaner og skære ned på sukkeforbruget der hjemme. Det er også en god ide at give den en ekstra omgang med tandbørstningen, hvis der er blevet indtaget slik og kage for at forhindre, at der sidder sukker fast i tænderne over længere tid. 

5. Køb alt til den gode mundhygiejne 

Gode tandvaner handler om mere end bare at børste tænderne. Ofte skal der lidt mere til for at kunne få at kunne holde munden fuldkommen ren. Når barnet bliver lidt ældre kan i begynde at indføre tandtråd og mundskyllevæske til tandbørsterutinen. Det er ikke altid nemt for tandbørsten at nå ned i hullerne mellem tænderne, og her bliver tandtråd måske en nødvendighed. Mundskyllevæsken kan hjælpe til at fjerne den grimme lugt og dræbe bakterier gemt inde i mundhulen.

Apotekerne i Danmark sælger et bredt udvalg af produkter, som er med til at holde både mund og tænder rene og pæne. Der er en bred vifte af produkter særligt lavet til små børn med mælketænder eller begyndende voksentænder. Naturligvis er tandbørsten det vigtigste redskab, når det kommer til at opretholde den gode mundhygiejne, men det er altid en god ide at supplere med lidt ekstra. I kan med fordel gøre en hyggelig tur ud af det, så barnet selv kan vælge sin yndlingstandbørste og mundskyl i flotte farver.

Find det du mangler på kugleramme.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 39 produkter fra mere end 21 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 96 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-06-22 08:50:27.

39
Produkter
10
Brands
21
Forhandlere
96
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.